Eerstvolgende ophaalmoment:

woensdag 07 juni
Papier en karton

Inzameldagen

Geen ophaalgegevens gevonden voor

Je hebt je aangemeld om op het op te laten halen. Bevestig jouw aanmelding via de knop ‘Bevestig’.Wil je een e-mailherinnering ontvangen, geef dan jouw e-mailadres op


Dit verzoek is nog niet goedgekeurd

U gaat het ophaalverzoek voor op datum annuleren


Meldingen

Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken

 • Pmd
 • Groente-, fruit- en tuinafval
 • Papier en karton
 • GRIP-wagen

Gebruik de onderstaande URL voor het toevoegen van de ophaaldagen aan jouw agenda.


Je aanvraag voor een fysieke kalender is succesvol geregistreerd en zal zo spoedig mogelijk verzonden worden.

Dit kan ongeveer 5 werkdagen duren.

Afvalinformatie

Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.

Groente-, fruit- en tuinafval

Wat is het?

Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en het kleine tuinafval.

Waar kan het heen?

U kunt uw gft-afval aanbieden in de groene container of de container met groene deksel. Als u geen gft-container heeft, maar toch graag uw gft-afval wilt scheiden (bijvoorbeeld hoogbouw), neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum om te horen welke mogelijkheden hiervoor bestaan.

Wat gebeurt ermee?

Uit het gft-afval wordt groen gas gehaald, door middel van vergisten. Van het restproduct wordt compost gemaakt.

 

Papier en karton

Wat is het?

Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen en dozen. Drankenkartons en pizzadozen horen er niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in of het is te veel vervuild.

Waar kan het heen?

Papier en karton wordt ingezameld via de papiercontainer. Beschikt u niet over een papiercontainer? Dan wordt papier en karton los ingezameld door verenigingen en maatschappelijke organisaties instanties of kunt u uw papier en karton naar de daarvoor bestemde verzamelcontainer brengen. U kunt het ook naar het milieubrengstation brengen.

Wat gebeurt ermee?

Papier en karton wordt tot pulp vermalen, het pulp wordt gedroogd en daar worden weer nieuwe rollen papier van gemaakt. Meer dan 75% van het nieuwe papier wordt al van oud papier gemaakt.

Restafval

Wat is het?

Restafval is al het huishoudelijk afval dat overblijft na het scheiden van het recyclebare afval, zoals gft (groente-, fruit- en tuinafval), pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons), glas, papier en textiel. Grof afval zoals hout en puin hoort niet bij restafval, dit kunt u naar het milieubrengstation brengen. 

Waar kan het heen?

U kunt uw restafval in de grijze container stoppen, of als u een ROVA-pas heeft in een (ondergrondse) verzamelcontainer stoppen.

Op 1 januari 2023 heeft de gemeente Zwolle een tarief op restafval ingevoerd. U betaalt een bedrag per keer dat u restafval weggooit in de ondergrondse container, of u uw restafvalcontainer laat legen. U heeft zelf invloed op uw kosten door goed te scheiden. Want dan houdt u minder restafval over. Goed scheiden doet u door o.a. pmd, gft en papier apart weg te gooien. Bij het tarief op restafval is extra hulp beschikbaar voor wie dat nodig heeft. Meer informatie vindt u op: www.zwolle.nl/tarief-restafval.

Wat gebeurt ermee?

Restafval wordt verbrand in verbrandingsovens en op die manier omgezet in energie.

Pmd

Wat is het?

Pmd bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Er mag veel bij het pmd, maar niet alles. Pmd gaat alleen om verpakkingen uit het huishouden. Daarnaast is het belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn als u ze in de container of zak voor pmd stopt. Maak de lege verpakkingen zo plat mogelijk, dan nemen ze minder ruimte in.

Waar kan het heen?

U kunt uw pmd in de container met de oranje deksel aanbieden. Beschikt u niet over een pmd-container? Dan kunt u uw pmd naar de daarvoor bestemde verzamelcontainer brengen of in de speciale ROVA-zakken aanbieden. Zijn uw zakken op? Dan kunt u deze gratis bestellen via deze app (menu > bestellen) of via de website (www.rova.nl).
 
Wat gebeurt ermee?

Plastic, metaal en papier zijn belangrijke grondstoffen. De techniek is in staat deze grondstoffen van elkaar te scheiden, zodat deze weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over pmd? Kijk dan eens op www.rova.nl/pmd of www.doemeemetpmd.nl.

Grof tuinafval

Wat is het?

Grof tuinafval is al het plantaardige en organische materiaal uit de tuin dat niet in de gft-container past. Grof tuinafval ontstaat bij het aanleggen, het onderhouden of verwijderen van onderdelen van de tuin.

Bielzen, tuinhekken, tuinschuttingen en stammen horen niet bij grof tuinafval.

Waar kan het heen?

Heeft u grof huishoudelijk afval of grof tuinafval? Dan heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt per huishouden:

Laten ophalen aan huis
 • Grof huishoudelijk afval: U kunt 1 keer per kalenderjaar gratis 1 kubieke meter laten ophalen
  • Voor elke extra ophaalafspraak (1 m3) betaalt u € 40,-
 • Grof tuinafval: u kunt 2 keer per kalenderjaar gratis een tuinzak laten brengen en ophalen.
  • Voor elke volgende tuinzak betaalt u voor het brengen en ophalen: € 25,- per zak
Wegbrengen naar het milieubrengstation
 • U kunt 500 kg grof huishoudelijk afval en/of grof tuinafval per kalenderjaar gratis naar het milieubrengstation van ROVA brengen. Vergeet uw ROVA-pas niet, hierop wordt bijgehouden hoeveel tegoed uw huishouden nog heeft.
Milieubrengstation Zwolle

Rijnlandstraat 2, Zwolle
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 07.45 – 17.00 uur
Zaterdag van 9.00 – 17.00 uur

Inwoners van de gemeente Zwolle hebben hun ROVA-pas nodig om toegang te krijgen tot het milieubrengstation.

Tuinzak aanvragen voor grof tuinafval

In Zwolle zit er nog gemiddeld 20% groente-, fruit- en tuinafval (gft) in het restafval. Dat is jammer, want gft wordt verwerkt tot groene energie en compost. De gemeente en ROVA willen dan ook dat zo min mogelijk tuinafval, zoals blad en snoeiafval, bij het restafval terecht komt. Daarom kunnen inwoners van de gemeente Zwolle tuinzakken te bestellen. De tuinzak is een grote zak waar u uw tuinafval in kunt verzamelen.

Hoe werkt het?

U kunt een tuinzak van 1 kuub aanvragen. Deze brengen wij bij u thuis. U maakt gelijk een afspraak over wanneer de volle tuinzak bij u wordt opgehaald. In de tuinzak kunt u tuinafval zoals bladafval, gemaaid gras en klein snoeiafval in één keer kwijt.

Hoe bestelt u de tuinzak?
 • U bestelt de tuinzak via de website rova.nl/inzamelkalender, de ROVA-app of het ROVA-Klantcontactcentrum, via 038 – 427 37 77 of www.rova.nl/contact. Voor het maken van een afspraak heeft u ook uw ROVA-pasnummer nodig. Hierop wordt bijgehouden hoeveel tegoed uw huishouden nog heeft.
 • Op de afgesproken dag wordt de tuinzak bij u thuis afgeleverd.
 • U vult de tuinzak.
 • Op de afgesproken dag zet u de tuinzak aan de openbare weg en haalt ROVA het op.
Aanbiedregels
 • U kunt maximaal 2 tuinzakken tegelijk bestellen.
 • Bij het bestellen maakt u gelijk een afspraak wanneer deze weer wordt opgehaald.
 • U biedt op de afgesproken dag de tuinzak aan.
 • ROVA gebruikt de tuinzak opnieuw. Dit past bij ons streven om zo duurzaam als mogelijk te werken. Het is daarom mogelijk dat u een gebruikte tuinzak ontvangt.

Wat gebeurt ermee?

Na versnippering en bewerking kan dit worden hergebruikt als bodembedekker, afdeklaag op paden in tuinen en wandelgebieden, strooisel, compost en kattenbakkorrels. Hout uit dit groenafval is als biomassa een waardevolle grondstof voor energieopwekking.

Asbest

Wat is het?

Het is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Deze kunnen zo fijn zijn dat zij niet met het blote oog waar te nemen zijn. Asbest is een kankerverwekkende stof, er moet daarom zorgvuldig mee omgegaan worden.

Waar kan het heen?

Particulieren

Inwoners uit Zwolle kunnen onder voorwaarden* gratis tot maximaal 600 kilo (= 35 m2) asbest naar het milieubrenstation van ROVA brengen. Dit geldt alleen voor particulieren. Wanneer u als particulier meer dan 35 m2 aan asbestdaken heeft moet u deze laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Meer informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid.

*Op vertoon van een geldige sloopmelding. Kunt u deze niet tonen, dan geldt het poorttarief van €25 per 100 kg. Meer informatie over het indienen van een sloopmelding vindt u op de website van de gemeente Zwolle.

Bedrijven

Bij bedrijfsmatige aanbiedingen van asbest: neem contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum voordat u naar het milieubrengstation komt.

Algemeen

Meld het altijd bij de medewerker van de weegbrug wanneer u asbest bij zich heeft. Als u asbest naar een milieubrengstation brengt dat niet van ROVA is, kunnen er andere regels gelden.

Aanbiedregels

Het moet dan wel aan de volgende eisen voldoen:

 • Dubbel verpakt in (doorzichtig) plastic (PE folie 0,2 mm dik) en voorzien van een duidelijk zichtbare sticker met daarop asbest.
 • Elke laag plastic dichtvouwen en dichtplakken (niet met touw, dat geeft kans op scheuren in de verpakking).
 • Leg het asbest zorgvuldig in de daarvoor bestemde container. Niet storten of gooien.

Bij een ROVA-milieubrengstation moet het asbest op de juist wijze zijn verpakt, anders mogen wij het niet accepteren. U kunt bij het milieubrengstation aparte zakken en folie voor asbest kopen, u mag uw asbest niet op ROVA-terrein verpakken.

Alleen particulieren kunnen op het milieubrengstation kleine handzame pakketten asbest aanbieden. Voor grotere partijen of bedrijfsmatige aanbiedingen dient u vooraf contact op te nemen met ROVA.

Als u asbest naar een milieubrengstation brengt dat niet van ROVA is, kunnen er andere regels gelden.

Wat gebeurt ermee?

Asbest kan niet worden hergebruikt. Momenteel wordt asbest dat afkomstig is uit ROVA-gemeenten gestort. Dan is het niet meer gevaarlijk omdat het zich niet kan verspreiden door het grondwater of de lucht. Voor de toekomst wordt naar andere verwerkingsmogelijkheden gezocht.

Banden en overig rubber

Wat is het?

Banden (met of zonder velg) van auto's, motorfietsen, caravans, aanhangwagens, landbouwvoertuigen, en ander rubber mogen niet als huisvuil of grof huishoudelijk afval worden aangeboden. Banden en rubber zijn recyclebaar.

Waar kan het heen?

Inruilen bij uw leverancier: Als u een nieuwe band koopt, is uw leverancier verplicht om uw oude band zonder extra kosten in te nemen. In de prijs van een nieuwe band zijn de kosten voor de afvalverwijdering (verwijderingsbijdrage) al doorberekend. Als u geen gebruik maakt van deze regeling, dan betaalt u zelf de verwijderingskosten.

U kunt oude banden en overig rubber naar het milieubrengstation brengen.

Wat gebeurt ermee?

De banden worden door speciale bedrijven verwerkt. De natuurlijke elementen zoals rubber, staal en textiel worden daarna apart verwerkt en weer hergebruikt.

Elektrische en Elektronische apparaten

Wat is het?

Alle elektrische en elektronische apparaten en/of energiezuinige lampen uit het huishouden. Dit zijn alle producten met een stekker of batterij. Deze apparaten worden ook wel wit- en bruingoed genoemd.

Waar kan het heen?

Goedwerkende apparaten (en soms ook kapotte apparaten) kunt u naar de kringloopwinkel brengen. Kapotte apparaten kunt u gratis aanbieden op het milieubrengstation. Dit geldt niet voor bedrijfsmatige elektr(on)ische apparaten. Een oud elektrisch of elektronisch apparaat kunt u ook inleveren bij de winkel waar u uw nieuwe apparaat koopt.

GRIP-wagen

Kleine elektrische en elektronische apparaten kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

Wat gebeurt ermee?

ROVA, gemeenten, detailhandel en reparatiebedrijven bieden de ingenomen apparaten aan bij producenten of importeurs. De producent of importeur zorgt vervolgens voor het transport naar de verwerkingsbedrijven. De verwerkingsbedrijven halen eerst de gevaarlijke materialen uit de apparaten. Daarna worden alle bruikbare materialen uit de apparaten gehaald, zoals glas, ijzer, koper en andere metalen. Deze materialen kunnen dan weer worden gebruikt in andere producten.

 

Grond

Wat is het?

Schone grond en graszoden uit tuinen.

Waar kan het heen?

Schone aarde, zand en grond (max. 1m3) kunt u als particulier aanbieden bij het milieubrengstation. Meer dan 1m3 wordt uitsluitend op aanvraag geaccepteerd.

Wat gebeurt ermee?

Aarde (zand, grond) wordt bij verwerkers gezeefd (en indien nodig schoongemaakt) en daarna gebruikt in weg- en waterbouw, bijvoorbeeld als materiaal voor bermen en in geluidswallen.

Textiel

Wat is het?

Zowel goed als versleten textiel kan naar de textielbak. Textiel in goede staat kunt u daarnaast ook naar de kringloop brengen, of mee geven aan een goed doel.

Waar kan het heen?

U kunt uw textiel naar de daarvoor bestemde verzamelcontainers brengen.

Wat gebeurt ermee?

Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op wat bruikbaar en niet bruikbaar is. Goede kleding gaat naar tweedehands winkels toe, of naar andere afnemers. Het overige textiel wordt vervezeld en daarna verwerkt tot nieuwe producten.

Bouw- en sloopafval

Wat is het?

Bouw- en sloopafval is afval dat vrij komt tijdens de bouw of verbouwing. Bouw- en sloopafval kan uit meerdere soorten afval bestaan. Hoe beter dit gescheiden is, hoe beter het kan worden gerecycled. Bouw- en sloopafval kan naar het milieubrengstation worden gebracht. Denk aan stenen, deuren, kozijnen, gips, laminaat/MDF, isolatiemateriaal of schuttingen.

Gipsafval

Gipsafval behoort tot bouw- en sloopafval. Het gipsafval (gipspoeder, gipsplaten, gipsblokken) moet vrij van grotere verontreinigingen zijn, want deze vermengen zich met het gipsmateriaal. Hierdoor ontstaat een grondstof van een mindere kwaliteit. Kleine verontreinigingen, zoals spijkers, schroeven, verf of behang, zijn geen probleem.

Schoon puin

Onder schoon puin wordt verstaan verwerkbaar en niet verontreinigd puin, zoals: beton, metselwerk, klinkers, natuursteen, keramisch materiaal, grind, bakstenen en dakpannen.

Vervuild puin

Vervuild puin is onder te verdelen in verontreinigd puin (d.w.z. puin vermengd met verontreinigde grond, gevaarlijke afvalstoffen of asbesthoudend afval), en niet-verwerkbaar puin (d.w.z. puin verontreinigd met glas of teer, glashoudend puin, gasbetonblokken en kalkzandsteen).

Waar kan het heen?

U kunt uw bouw- en sloopafval naar het milieubrengstation brengen.

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden puin kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden grof huishoudelijk afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

Wat gebeurt ermee?

Gipsafval

Bij een aantal milieubrengstations van ROVA wordt gipsafval apart ingezameld om er nieuw gips van te maken. Dit spaart grondstoffen en energie.

Schoon puin

Schoon puin wordt gebroken en gezeefd. Afhankelijk van de grootte van het materiaal wordt het gebruikt in de weg- en waterbouw, bijvoorbeeld als verhardingsmateriaal, onder het wegdek en in geluidswallen, en als een van de hoofdbestanddelen bij de productie van beton en asfalt.

Vervuild puin

Vervuild puin wordt schoongemaakt. Daarna kan het alsnog worden gebruikt in de weg- en waterbouw of bij de productie van beton en asfalt.

Puin

Wat is het?

Onder puin vallen alle steenhoudende materialen afkomstig van gesloopt metselwerk en betonconstructies. Het aangeboden puinafval dient vrij te zijn van andere afvalsoorten, puin vervuild met bijvoorbeeld teer, olie, grond of asbest wordt niet geaccepteerd.

Waar kan het heen?

Puin kan worden ingeleverd op het milieubrengstation.

Wat gebeurt ermee?

Schoon puin wordt gebroken en gezeefd. Afhankelijk van de grootte van het materiaal wordt het gebruikt in de weg- en waterbouw, bijvoorbeeld als verhardingsmateriaal, onder het wegdek en in geluidswallen, en als een van de hoofdbestanddelen bij de productie van beton en asfalt.

Vet & Olie

Wat is het?

Gebruikt frituurvet en olie uit bijvoorbeeld de frituurpan of friteuse.

Waar kan het heen?

U kunt het kwijt bij het klein chemisch afval (kca). Ook zijn er verschillende supermarkten waar u het naar toe kunt brengen, dit kan in speciale gele containers. U kunt het ook naar het milieubrengstation brengen.

Wat gebeurt ermee?

Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen. Daarnaast is het ook beter voor het riool als het daar niet in terecht komt.

Kringloopwinkel

Wat is het?

Via de kringloopwinkel krijgen spullen een tweede leven. Gooi de spullen die u niet meer gebruikt, zoals meubels, kleding en speelgoed, dus niet zomaar weg. Zorg ervoor dat de spullen die u afgeeft schoon zijn en dat kleine artikelen soort bij soort zijn ingepakt.

Neem contact op met een kringloopwinkel bij u in de buurt of het mogelijk is spullen bij u op te halen.

Waar kan het heen?

Kringloop Zwolle
Nieuwe Deventerweg 6
&
Nieuwe Veerallee 12
Telefoon (038) 422 06 06
www.kringloopzwolle.nl

Openingstijden winkels
Maandag van 12.00 - 18.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 18.00 uur
Zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Openingstijden inname (Nieuwe Deventerweg)
Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 16.30 uur
Zaterdag van 10.00 – 16:30 uur

Bij de winkel aan de Nieuwe Veerallee 12 kunnen alleen nog kleine spullen gebracht worden (met de fiets vervoerbare kleine artikelen).

Wat gebeurt ermee?

Kringloopwinkels kunnen uw tweedehands spullen een tweede leven geven door ze weer te verkopen.

IJzer en metaal

Wat is het?

Er zijn veel verschillende soorten ijzer en metalen. Onder de benaming “metaal” valt ook een mix van metalen en niet-metalen zoals koper, zink en aluminium.

Waar kan het naar toe?

Verpakkingsafval afkomstig uit uw huishouden dat aluminium bevat, wordt huis-aan-huis ingezameld via de pmd-container of speciale ROVA-zakken voor pmd.
Grotere delen metaal afkomstig van bijvoorbeeld een bed, kast of fiets kunt u brengen naar het milieubrengstation.

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden ijzer en metalen kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

Wat gebeurt ermee?

Van het oude metaal wordt weer nieuw metaal gemaakt.

Hout

Wat is het?

Met hout bedoelen we schoon hout. Dit betekent niet-geïmpregneerd, niet-gelakt, niet-gelijmd, niet-gecoat, niet-geverfd, niet-beschimmeld of niet-verrot.

Waar kan het heen?

Hout kunt u gescheiden aanbieden op het milieubrengstation. Hier is een aparte container voor schoon hout, vuil hout en (spoor)bielzen.

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden hout kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip.

Wat gebeurt ermee?

Schoon hout gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt gebruikt als brandstof in energiecentrales voor de elektriciteitsopwekking. Niet-herbruikbaar vuil hout wordt onder gecontroleerde omstandigheden verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie.

Geimpregneerd hout

Wat is het?

Geïmpregneerd hout is te herkennen aan de groene of bruine kleur zoals bielzen of tuinhout. Al het houtafval dient vrij te zijn van zware metalen delen. Spijkers, nieten, bandstaal, en andere bevestigingsmaterialen niet groter dan 10 mm dikte en niet langer dan 200 mm mogen wel in of aan het hout zitten.

Waar kan het heen?

Geïmpregneerd hout kan worden ingeleverd op het milieubrengstation.

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden hout kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

Wat gebeurt ermee?

Geïmpregneerd hout moet onder gecontroleerde omstandigheden worden verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie.

Glas

Wat is het?

Eenmalige glazen verpakkingen. U kunt deze verpakkingen met deksel of dop inleveren.

Waar kan het heen?

U kunt het glas brengen naar de glascontainers in de wijk. Statiegeldflessen kunt u in de supermarkt inleveren.

Het is belangrijk dat glas in de juiste container terecht komt voor goede recycling. Er zijn verschillende glassoorten, namelijk:

 • Verpakkingsglas voor éénmalig gebruik breng je naar de glascontainers in de wijk (denk aan sapflessen, jampotjes en wijnflessen, maar ook deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes)
 • Vlakglas breng je naar het milieubrengstation (denk aan ramen (dubbelglas), spiegels, schilderijglas of ander interieurglas). Klik hier voor meer informatie over vlakglas.
 • Overig glas, zoals glazen pannendeksels, ovenschalen, drinkglazen en ander glas vallen niet onder verpakkingsglas of vlakglas. Dit hoort bij het restafval.

 

Wat gebeurt ermee?

Het gescheiden glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er onder andere weer nieuwe flessen van gemaakt.

Klein chemisch afval

Wat is het?

Klein chemisch afval (kca) zijn producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Daarom zamelen wij deze apart in. Dit zijn producten die brandbaar, giftig of bijtend zijn, zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën.

Waar kan het heen?

U kunt uw kca wegbrengen naar de volgende inzamelpunten:

ROVA-milieubrengstation Zwolle
Rijnlandstraat 2 (Industrieterrein Hessenpoort)

Openingstijden (m.u.v. officiële feestdagen):
Maandag t/m vrijdag: 7.45 - 17.00 uur
Zaterdag: 9.00 - 17.00 uur

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden kca kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

Oude batterijen en spaarlampen kunt u ook bij winkels inleveren en oude medicijnen kunt u inleveren bij de apotheek.

Hoe biedt u het kca veilig aan?

• Verzamel kca in een gesloten kca-box.
• Bewaar het afval in de originele, gesloten verpakking (dus geen potjes met vloeistof zonder deksel).

Wat gebeurt ermee?
Uit een deel van het kca worden grondstoffen gehaald die gerecycled kunnen worden. Kca dat niet gerecycled kan worden gaat naar speciale verbrandingsovens. De zeer hoge temperatuur vernietigd de schadelijke stoffen. De reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen. Kca dat niet gerecycled maar ook niet verbrand kan worden, wordt veilig opgeslagen op speciaal daarvoor ingerichte stortplaatsen in Nederland.

GRIP-wagen

Heeft u kapotte spullen over die niet in de (ondergrondse) container horen? Dan kunt u ze ook inleveren bij de GRIP-wagen (Grondstoffen Inleverpunt) bij u in de buurt. De GRIP-wagen komt op verschillende dagen bij u in de buurt, zodat u uw kleine hoeveelheden grof huishoudelijk afval gemakkelijk kunt inleveren.

Hoeveel mag u inleveren bij de GRIP-wagen?

Als uw grof huishoudelijk afval in een grote boodschappentas past, dan kunt u het inleveren bij de GRIP-wagen. Grotere hoeveelheden brengt u naar het ROVA milieubrengstation aan de Rijnlandstraat.

U kunt de volgende grondstoffen bij de GRIP-wagen brengen:

 • Elektrische apparaten
 • Piepschuim
 • Hout & Puin
 • Klein chemisch afval
 • Vlakglas 
 • Harde kunststoffen
 • Metalen

Wilt u weten wanneer de GRIP-wagen bij u in de buurt staat?

kijk dan op onze website: www.rova.nl/grip. Hier staan alle locaties en tijden vermeld.

 

Grof huishoudelijk afval

Wat is het?

Al het huishoudelijk afval dat niet in de restcontainer past of hoort. Dit kunnen meubels, bedden, planken en vloerbedekking zijn.

Waar kan het heen?

Heeft u grof huishoudelijk afval of grof tuinafval? Dan heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt per huishouden:

Laten ophalen aan huis
 • Grof huishoudelijk afval: U kunt 1 keer per kalenderjaar gratis 1 kubieke meter laten ophalen
  • Voor elke extra ophaalafspraak (1 m3) betaalt u € 40,-
 • Grof tuinafval: u kunt 2 keer per kalenderjaar gratis een tuinzak laten brengen en ophalen. 
  • Voor elke volgende tuinzak betaalt u voor het brengen en ophalen: € 25,- per zak
Wegbrengen naar het milieubrengstation
 • U kunt 500 kg grof huishoudelijk afval en/of grof tuinafval per kalenderjaar gratis naar het milieubrengstation van ROVA brengen. Vergeet uw ROVA-pas niet, hierop wordt bijgehouden hoeveel tegoed uw huishouden nog heeft.
Milieubrengstation Zwolle

Rijnlandstraat 2, Zwolle
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 07.45 – 17.00 uur
Zaterdag van 9.00 – 17.00 uur

Inwoners van de gemeente Zwolle hebben hun ROVA-pas nodig om toegang te krijgen tot het milieubrengstation.

Afspraak maken?

Voor het ophalen van grofvuil kunt u een afspraak maken via de website www.rova.nl/inzamelkalender, de ROVA-app of het ROVA-Klantcontactcentrum, via 038 – 427 37 77 of www.rova.nl/contact. Voor het maken van een afspraak heeft u ook uw ROVA-pasnummer nodig. Hierop wordt bijgehouden hoeveel tegoed uw huishouden nog heeft. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grofvuil.

Aanbiedregels
 • U mag maximaal 1 kuub (1 m3) per keer gratis aanbieden. Een kuub is ongeveer de inhoud van een kinderbox.
 • Zet op de afgesproken dag, het afval vóór 07.30 uur 's ochtends, zoveel mogelijk gebundeld, voor uw woning aan de stoeprand. Als dit niet mogelijk is, kunt u met ROVA een plaats afspreken waar de inzamelwagen wel kan komen.
 • Bij het inzamelen wordt vaak gebruik gemaakt van een auto met kraan. Zorg daarom voor 3 meter vrije ruimte om het afval heen en 10 meter vrije ruimte boven het afval. Daarmee bedoelen we niet in de buurt van bomen, paaltjes, auto's, heggen en lantaarnpalen.
 • Bundel het afval. Een bundel mag niet langer zijn dan 1,5 meter en niet meer wegen dan 25 kilogram per bundel.
 • Scherm scherpe randen en voorwerpen zodanig af dat het personeel van ROVA zich er niet aan kan verwonden.
 • Puin, zand, kca (zoals batterijen en verfproducten), bruin- en witgoed (apparaten met een stekker) asbest en bouw- en sloopafval mogen niet worden aangeboden.
 • U hoeft niet thuis te zijn op de afgesproken inzameldag.

Wat gebeurt ermee?

Grof huishoudelijk afval wordt gesorteerd in diverse soorten te gebruiken materialen en grondstoffen, het restant wordt verbrand. Goederen die nog geschikt zijn voor een tweede leven kunnen daarom beter naar de kringloopwinkel toe.

Milieubrengstation

Bij het milieubrengstation brengt u al het afval dat te groot of zwaar voor de container is. Denk bijvoorbeeld aan hout, puin en metaal. Voor sommige afvalstromen worden kosten in rekening gebracht. Zorg er daarom voor dat u uw afval zo goed mogelijk scheidt op het milieubrengstation. Een actueel overzicht van de tarieven en openingstijden vindt op www.rova.nl/tarieven

Los papier

Wat is het?

Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen en dozen. Drankenkartons en pizzadozen horen er niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in of het is te veel vervuild.

Waar kan het heen?

Papier en karton wordt ingezameld via de papiercontainer. In de ROVA-app en op www.rova.nl/inzamelkalender vindt u de inzameldagen voor de papiercontainers aan huis. Beschikt u niet over een papiercontainer? Dan wordt papier en karton los ingezameld door verenigingen en maatschappelijke organisaties instanties of kunt u uw papier en karton naar de daarvoor bestemde verzamelcontainer brengen. U kunt het ook naar het milieubrengstation brengen.

Wat gebeurt ermee?

Papier en karton wordt tot pulp vermalen, het pulp wordt gedroogd en daar worden weer nieuwe rollen papier van gemaakt. Meer dan 75% van het nieuwe papier wordt al van oud papier gemaakt.

Pmd in zakken

Wat is het?

Pmd bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Er mag veel bij het pmd, maar niet alles. Pmd gaat alleen om verpakkingen uit het huishouden. Daarnaast is het belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn als u ze in de container of zak voor pmd stopt. Maak de lege verpakkingen zo plat mogelijk, dan nemen ze minder ruimte in.

Waar kan het heen?

U kunt uw pmd in de container met de oranje deksel. Beschikt u niet over een pmd-container> Dan kunt u uw pmd naar de daarvoor bestemde verzamelcontainer brengen of in de speciale ROVA-zakken aanbieden. Zijn uw zakken op? Dan kunt u deze gratis bestellen via deze app (menu > bestellen) of via de website (www.rova.nl).

Wat gebeurt ermee?

Plastic, metaal en papier zijn belangrijke grondstoffen. De techniek is in staat deze grondstoffen van elkaar te scheiden, zodat deze weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over pmd? Kijk dan eens op www.rova.nl/pmd of www.doemeemetpmd.nl.

Gft in emmers

Gft in emmers wordt ingezameld in compacte wijken van de stad. Op deze manier kunnen inwoners van deze wijken ook groente-, fruit- en tuinafval scheiden. 

Vlakglas

Wat is het?

Met vlakglas bedoelen we glas van ramen (dubbelglas), spiegels, schilderijglas of ander interieurglas. Gekleurd vlakglas mag ook.

 

Waar kan het heen?

Vlakglas kan naar het milieubrenstation gebracht worden.

Het is hierbij belangrijk dat het glas in de juiste container terecht komt voor goede recycling. Er zijn verschillende glassoorten, namelijk:

 • Verpakkingsglas voor éénmalig gebruik breng je naar de glascontainers in de wijk (denk aan sapflessen, jampotjes en wijnflessen, maar ook deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes). Klik hier voor meer informatie over verpakkingsglas.
 • Vlakglas breng je naar het milieubrengstation (denk aan ramen (dubbelglas), spiegels, schilderijglas of ander interieurglas)
 • Overig glas, zoals glazen pannendeksels, ovenschalen, drinkglazen en ander glas vallen niet onder verpakkingsglas of vlakglas. Dit hoort bij het restafval.

Het vlakglas mag geen kaders, kozijnen of andere bouwdelen meer bevatten waarin het vlakglas geplaatst is geweest. Het vlakglas mag wel verontreinigd zijn met aanhangende vervuiling (kit- en verfresten). Ook product gebonden vervuiling zoals aluminium strips tussen dubbel glas, en ijzerdraad in draadglas, is toegestaan.

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden vlakglas kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

 

Wat gebeurt ermee?

Schoon vlakglas is 100 procent herbruikbaar. De vlakglasrecyclingbedrijven verwerken het valkglas tot een nieuwe, schone grondstof van hoge kwaliteit. Er komen alle mogelijke soorten vlakglas binnen, zoals draadglas, gelaagd glas, gekleurd glas en isolatieglas. Het vlakglasafval wordt ontdaan van strips, folies, ijzer en andere vervuilingen. Daarna worden de glasscherven gesorteerd op glassoort. Het schone en gesorteerde glas gaat vervolgens naar glasfabrieken die er nieuwe producten van maken zoals glaswol en flessen.

Piepschuim

Wat is het?

Verpakkingspiepschuim (EPS) is een kunststof gemaakt van aardolie. Dit materiaal is opgebouwd uit kleine bolletjes die aan elkaar geplakt zijn. Piepschuim kom je in allerlei vormen tegen, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies, koelkasten en allerlei andere producten.

Verpakkingspiepschuim hoort niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons en ook niet bij het oud papier en karton.

 

Waar kan het heen?

Grote stukken verpakkingspiepschuim kunnen naar het milieubrenstation gebracht worden. Kleine stukjes mogen bij het restafval. Maar door verpakkingspiepschuim apart in te zamelen via het milieubrengstation kan het tegen een lager tarief (dan restafval) worden afgevoerd én kan het gerecycled worden.

Verpakkingspiepschuim moet bij het inleveren schoon en droog zijn, dus niet vermengd of verlijmd met ander materiaal zoals plastic of papier. Vleesschaaltjes en visschaaltjes zijn geen verpakkingspiepschuim! Deze horen bij het restafval.

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden verpakkingspiepschuim kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

Wat gebeurt ermee?

Verpakkingspiepschuim wordt eerst gemalen tot kleine brokken, waarna het onder verhitting samengeperst wordt tot grote blokken EPS, die opnieuw gebruikt kunnen worden.

Harde kunststoffen

Wat is het?

Het is een verzamelnaam voor een mix van harde kunststoffen die met name PE, PVC, HDPE en PP bevatten. Denk hierbij aan emmers, speelgoed, tuinmeubelen, PVC Rioolbuizen, regenpijpen, dakgoten, kledinghangers, gieters en plantenbakken. Harde kunststoffen horen niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.

 

Belangrijk is dat het materiaal uit alleen harde kunststof bestaat. Een helm, autokinderstoel of surfplank bevat aan de binnenkant ander materiaal dan harde kunststof en hoort daarom niet bij de afvalstroom harde kunststoffen. Ook zwaar vervuilde emmers en speciekuipen mogen niet bij de afvalstroom harde kunststoffen. Deze moeten veeg of bezemschoon zijn.

 

Waar kan het heen?

Harde kunststoffen kunnen naar het milieubrengstation gebracht worden.

GRIP-wagen

Kleine hoeveelheden harde kunststoffen kunt u ook inleveren bij het Grondstoffen Inleverpunt (GRIP). De GRIP-wagen staat op verschillende dagen bij de grotere winkelcentra in Zwolle en op de markt in de stad, zodat u uw kleine hoeveelheden afval gemakkelijk kunt inleveren. Meer informatie vindt u op www.rova.nl/grip

 

Wat gebeurt ermee?

Ingezamelde harde kunststoffen gaan naar een bedrijf dat tientallen kunststofsoorten van elkaar kan scheiden. De kunststoffen worden gewassen, via verschillende technieken machinaal gesorteerd per kunststof en vermalen tot kleine stukjes. Deze secundaire grondstof wordt (via een aantal stappen) omgesmolten en gevormd tot nieuwe kunststofproducten.

Luier- en incontinentiemateriaal

Wat is het?

Onder incontinentiemateriaal vallen alle soorten babyluiers, babyverzorgingsdoekjes en incontinentiemateriaal. Gooi luiers en incontinentiemateriaal niet in het toilet, dan kan het toilet verstopt raken.

Waar kan het heen?

Voor alle inwoners van Zwolle met luiers en/of incontinentiemateriaal, heeft ROVA verspreid door de stad speciale verzamelcontainers geplaatst. Hierin gooit u gratis uw luiers en incontinentiemateriaal weg.

 

Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid? Klik dan op deze link voor meer informatie: www.rova.nl/luierszwolle.

 

Aanvragen

Grof huishoudelijk afval

Afspraak maken

Maak een afspraak om grof huishoudelijk afval aan huis op te laten halen.

Per huishouden kunt u één keer per jaar gratis grof huishoudelijk afval (1 m3) laten ophalen. Voor elke extra afspraak betaalt u € 40,00.

€ 40,-

Tuinzak

Afspraak maken

Maak een afspraak om tuinzakken te bestellen en op te laten halen.

Per huishouden kunt u jaarlijks twee gratis tuinzakken aanvragen. Voor elke extra tuinzak betaalt u € 25,00.

€ 25,-

Containers voor luiers en incontinentiemateriaal

Diversen

Heeft u luiers en/of incontinentiemateriaal? Dan kunt u toegang aanvragen tot de speciale verzamelcontainers hiervoor.

Gratis

ROVA-pas

Diversen

Hier zijn kosten aan verbonden van €7,50, deze kosten kunt u direct via iDEAL overmaken. Vraag via volgende link uw nieuwe ROVA-pas aan.

€ 7,50

Bekijk al onze producten

Inzamellocaties

Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.

Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken

GRIP-wagen Van der Capellenstraat ZWOLLE

Kantoor Steinfurtstraat 2 ZWOLLE

Kringloop Nieuwe Deventerweg 6 ZWOLLE

Milieubrengstation Rijnlandstraat 2 ZWOLLE

Restafval Stadhouderlaan hk Van Pallandtmarke ZWOLLE Containernummer: 95924

Glas Vd Capellenstraat hk Patriottenlaan ZWOLLE Containernummer: 96116

Papier en karton Vd Capellenstraat hk Patriottenlaan ZWOLLE Containernummer: 96520

Textiel Vd Capellenstraat hk Patriottenlaan ZWOLLE Containernummer: 96603

Pmd Gedeputeerdenlaan hv Van Riemsdijkmarke ZWOLLE Containernummer: 96966

Gft-afval Van der Capellenstraat thv 138 ZWOLLE Containernummer: 98333

Luiers Landsheerlaan (P-plaats (Jo van Marle)) ZWOLLE Containernummer: 98918

MEER LOCATIES